Зам. – областният управител Свилен Иванов призова всички институции да спазват ангажиментите си и не допускат замърсяване на русенския въздух

Зам. – областният управител Свилен Иванов призова всички институции да спазват ангажиментите си и не допускат замърсяване на русенския въздух

Русе

Регионални новини / Русе 46 Views 0

„При срещата със заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова всяка от присъстващите институции получи определени задачи. Тази на Областна администрация Русе беше да сформира областна междуведомствена комисия и в най-кратки срокове да започне извършването на проверки, тъй като предприятията, които са потенциални източници на миризми са 17 и трябва да им бъдат проверени комплексните разрешителни. Ние успяхме веднага да създаден такава комисия и вече е извършена първата проверка в цех за леене на черни метали. Най-вероятно тази фирма също ще се окаже сред замърсителите на въздуха в Русе. Важното е, че екипът е пълен и от тук нататък със заповеди на областния управител ще се извършат и проверките в останалите предприятия. Вярвам, че ако успеем да определим още няколко такива производства, то най-накрая ще разберем кои са фирмите които тровят русенци.“, това заяви заместник областният управител Свилен Иванов по време на редовното заседание на Комисията за въздуха към Общинския съвет. Също така той изрично призова останалите институции да се включват активно в тази дейност и да изпълнят възложеното им от екоминистерството.

От страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите по време на заседанието докладваха, че в периода от 10 до 18 септември е извършена проверка по спазване на условията на комплексното разрешително на „Линамар“. При проверката не са установени сериозни нарушения. Дадени са предписания, които към момента са изпълнени.& До момента от началото на септември са извършени няколко проверки в предприятието, като две са през нощно време.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите коментираха и монтирането на камерите за видеонаблюдение на русенската ТЕЦ. Оказва се, че те са поставени съгласно промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и на практика чрез тях се следи какви горива влизат в „Топлофикация Русе“ и какво се изгаря. Също така беше обяснено, че част от производствената площадка на „Линамар“ е поставена под видеонаблюдение, но от друга страна миризмите могат да бъдат и без цвят.

Обсъден беше и въпроса за евентуално отново използване на диференцираната оптична система ДОАС, която е работила в Русе до 2012 година. За да се случи това, обаче е необходимо финансиране. Тя би била наистина полезна, ако бъде и успешно надградена, така че да може да засича и различни органични замърсители.

Материалът Зам. – областният управител Свилен Иванов призова всички институции да спазват ангажиментите си и не допускат замърсяване на русенския въздух е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments