Втори Великден в условия на пандемия посрещат италианците

Втори Великден в условия на пандемия посрещат италианците

Новини

Свят / Новини 30 Views 0

За втора поредна година уикендът на Възкресение Христово в Италия се отбелязва при строги ограничения заради коронавируса, предаде АНСА.

От днес до края на 5 април цялата страна е обявена за червена зона, като при това се ограничават придвижванията между областите, между провинциите и общините, излизанията, посещенията на чужди къщи. Освобождаване от ограниченията има само при неотложна нужда.

Ресторанти и други заведения не работят. Големите и средните по размер магазини са затворени, търговските центрове също. Остават отворени аптеки, дрогерии, магазини за вестници и цигари. На много места на 3 и на 5 април супермаркетите ще останат също отворени.

Хората могат да излизат на разходка и за индивидуален спорт, но само край дома. В много области е забранено да се ходи на вилите. Ограниченията за посещения на чужди домове на Великден предвиждат възможност за гостуване в чужд дом на до двама възрастни, придружавани от деца до 14 години, като това става само по веднъж дневно.

На някои места през дългия уикенд на Великден плажовете остават затворени. На други, където те са отворени, хората имат право да се къпят в морето, но не и да се пекат на слънце.

Червената зона в цяла Италия пада след изтичането на вечерния час в нощта на 5 срещу 6 април. От вторник, 6 април, до края на месеца страната ще бъде разделена на червени и оранжеви зони. Червени зони остават областите Ломбардия, Тоскана, Емилия Романя, Калабрия, Фриули Венеция Джулия, Пиемонте, Вале Д'Аоста и Кампания.

От вторник Венето, Марке и провинция Тренто стават оранжеви зони, след като бяха червени известно време. Оранжеви остават и Лацио, Абруцо, Лигурия, Базиликата, Сицилия, Молизе, Сардиния, Умбрия и провинция Болцано.

Червените зони предвиждат най-строги ограничения, като ресторанти, заведения за хранене, голяма част от магазините остават затворени, а ограниченията за придвижване между общините са затегнати. При оранжевите зони има по-облекчени рестрикции, които касаят учениците, ресторантите и други заведения и магазините.
Всеки петък въз основа на ситуацията във всяка област се прави преоценка и прекатегоризация.

Comments