Всички лица на жената, от миналото до днес

Всички лица на жената, от миналото до днес

Русе

Регионални новини / Русе 19 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от& миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма финансова, емоционална, духовна и пр. независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост.&

& Реклама в сп. „Модерна домакиня​“

Реклама на русенски фризьор, ползващ най-новите техники

за къдрене на косата, 1926 г.&

Нашето родно наследство също не е за пренебрегване.& Нека си спомним за жените лекарки, първите светски учителки и интелектуалките, за милосърдните сестри по фронтовете на толкова много войни, за всички онези жени, които са първи в професията си, а после я преподаваха. И като& малко доказателство за решимостта на българките да бранят правата си, ще припомним случай от 1926 г., предизвикал вниманието на широката русенска общественост и отразен на страниците на вестник „Русенска поща”.& & В статията „Женска защита на късите рокли и деколтета” много подробно е разказано за атаката на мъжете срещу късите рокли и пищни деколтета на роклите и как жените контраатакуват тяхната реакция. Мъжете, възмутени от неблагоприличните размери на посочените части от дамските тоалети, решават да наказват дръзките жени като ги пръскат със ”зловонни масла и парфюми”. Жените, обаче, не смятат да преглъщат подобна обида и обединено отвръщат със заплашителното „ако само попаднете на нас сговорените, ще ви се отплатим и ние и то много щедро”. Авторът на публикацията завършва с думите „Ето как жените са готови да леят кръв за модите си”. Всъщност, този пример е една малка прашинка от постиженията на българките и конкретно на русенките. Спомняйки си за баба Тонка и дъщерите й Петрана и Анастасия, Екатерина Каравелова, Стоянка Доганова, Анастасия Божкова, Екатерина Манчева, Райна Гатева, Мими Балканска и много други жени-героини, които не омаловажаваме, но просто няма да ни стигне мястото да изброим.

СТОЯНКА ДОГАНОВА – учителка по френски език

и член на женско дружетсво „ДОБРОДЕТЕЛ“

ХРИСТИНА ЦАНКОВА – една от първите акушерки,

завършили в Русия

Снимка на студентки по медицина в Санкт Петербург

Този празник трябва да го има, защото жените преди нас заслужават нашата признателност.& Онези жени, които са творили историята така, че жените днес да се радват на това, което имат – равнопоставено място в брака, равни права в деловата сфера и образованието, свободен избор на професия, право на равно заплащане, на привилегии, глас в обществото, който се чува и има тежест.

Толя Чорбаджиева

Държавен архив – Русе

/Източник – Държавен архив – Русе/

Материалът Всички лица на жената, от миналото до днес е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments