ВАС върна делото за пътя към летния сарай на Доган пак в Бургас

ВАС върна делото за пътя към летния сарай на Доган пак в Бургас

Криминално

България / Криминално 20 Views 0

Върховният административен съд отмени решението на бургаските магистрати, които оставиха без разглеждане жалба на фирма "Хермес солар" ООД, собственик на имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, и връща делото на Административен съд Бургас, съобщи сайтът Медиапул

В средата на ноември м.г. "Хермес солар" ООД оспори в съда отмяната на решението на общинския съвет, с което бе възстановено старото положение и пътят от частен стана общински.

През април 2020 г. общинският съвет направи пътя до плажа в лесопарк "Росенец" частен, но през юли отмени решението си, като по този начин той стана собственост на общината.

Фирмата, собственик на летния сарай на Доган, обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД, която притежава съседен имот.

Тогава съдия Яна Колева прие жалбата им за недопустима. В мотивите си тя посочва, че обжалваният акт на общината се отнася само за подточка 1, но не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да подлежи на оспорване. Освен това двете фирми нямат правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати.

Първата точка от решението на общинския съвет казва, че се одобрява изменение на подробния устройствен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк "Росенец", с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на имоти и се урегулират имоти, за които се обособяват нови регулации.

Другите точки описват как ще стане това.

От сегашното решение на ВАС става ясно, че "изводът на съда за липса на предмет на оспорване е незаконосъобразен, поради което обжалваното определение следва да се отмени, а делото да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия".

Скандалът около летния дворец на Доган се разгоря с пълна сила през юли м.г., когато съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до сарая и бе изблъскан безцеремонно от гардовете на НСО. Разгоря се и граждански протест.

Преди броени дни Иванов предупреди, че със законови промени, направени в последния момент и без мотиви, управляващите правят опит за спасяване на незаконните постройки към летния сарай на Доган на Росенец. Става дума за промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които група депутати от ГЕРБ предлагат без мотиви между първо и второ четене. С тях чрез преходните и заключителни разпоредби ще се промени Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Това ще направи възможно узаконяването на незаконни постройки, ако те са за сезонно ползване, построени са до влизането в сила на закона, разположени са в селищно образувание или граничат с рибарски пристанища.

Comments