Вариант: Пенсиите да се увеличат с еднакъв процент плюс ваучер за храна

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 17 Views 0

Обсъжда се и вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент от догодина, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна, обяви социалният министър Деница Сачева в Добрич, предаде БНР.

По-рано тази седмица финансовият министър Кирил Ананиев съобщи, че в проектобюджета за следващата година е предвиден ръст на минималната пенсия от 250 на 300 лева, 10-процентно увеличение на пенсиите между 300 и 369 лева и 5-процентно - за тези над 369 лв.

По думите на Сачева идеята за различен процент увеличение е срещнала неодобрение и затова се обсъждат други предложения. Тя добави, че при обсъждането на новия бюджет за догодина правителството ще заложи на комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика. Размерът на подпомагането - под формата на ваучери за храна - ще бъде уточнен в следващите дни.

Втората пенсия влиза във фокуса

Предстоят дебати и по темата за втората пенсия - за възможността за прехвърляне на пари от втория пенсионен фонд за тези, които са пропуснали срока:

"Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета".

Следващата седмица предстоят срещи с Комисията по финансов надзор и Асоциацията на доброволните дружества за пенсионно осигуряване.

Comments