В партньорство с Военен клуб – Русе стартира проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”

В партньорство с Военен клуб – Русе стартира проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”

Русе

Регионални новини / Русе 31 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

На 2 и 4 март с встъпителни срещи официално бе дадено началото на проекта „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”, осъществяван от русенското Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” в партньорство с Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе, с РСОСЗР – клуб по интереси „Родолюбие” към Военен клуб – Русе, Военен клуб – Русе и Държавен архив – Русе. Проектът се изпълнява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе – град на сводния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“. В продължение на осем месеца ще бъдат реализирани дейности, целящи създаване, популяризиране и съхраняване на исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините между 1940-1944. Проектът включва обучаване в дейностите дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява както в индивидуален, така и в екипен план.

Както вече съобщихме по-рано, обект на историческите изследвания ще бъдат три изключително ценни фотоалбума, от посочения период. Като резултат от дейността на двете групи от по 10 ученици от двете русенски училища ще бъдат създадени историческа студия и изложба с подбрани от участниците снимки от албумите, а всички участници ще бъдат обучени и ще получат сертификати за преминато обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите. На събитията, проведени при строго спазване на противоепидемичните изисквания и норми, присъстваха участниците в проекта, ръководният екип, директорите на двете училища и представители на партньорите в осъществяването му. Поздравления и кратки напътствени думи към участниците бяха отправени от директорите на учебните заведения и от ръководителите на работните групи.

Материалът В партньорство с Военен клуб – Русе стартира проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи” е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments