Ученици от Новград се докоснаха до народните будители

Русе

Регионални новини / Русе 14 Views 0

Народно читалище „Христо Ботев“ в Новград с поредица от инициативи ще посрещне Деня на народните будители – 1 ноември. Всички прояви са организирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Началото на събитията бе дадено с посещение на ученици от ОУ „Алеко Константинов“ в читалищната библиотека. В групата бяха включени деца от първи до четвърти клас. Повечето от първокласниците за първи път прекрачваха прага на читалището и се докосваха до богатия книжен фонд. Децата с интерес разгледаха портретите на част от народните будители и най-известните им произведения. В залата на читалището малките палавници с интерес изгледаха презентацията за известни българи, които с делата си през годините се опитват да съхранят народностния дух и традиции.

Учениците прочетоха част от текстовете на „История славянобългарска“ и „Рибен буквар“. Те имаха възможност да се докоснат и да разлистят част от книжното богатство в библиотеката. Малките момичета и момчета останаха силно впечатлени от силата на духа на Паисий Хилендарски, от подхода на Петър Берон, от богатото творческо наследство на Иван Вазов.

„Образът на Паисий Хилендарски ще остави незабравима следа в съзнанието на децата.& Според тях авторът на „История славянобългарска“ е възродил своите сънародници за нов живот“, сподели читалищният секретар Филиз Мехмедова. В близките дни читалището очаква да посрещне ученици от горните класове, с които ще се разискват теми за българската душевност и самобитност.

Материалът Ученици от Новград се докоснаха до народните будители е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments