Ученик от МГ е с коронавирус, според родители е бил болен преди 15-ти /ВИДЕО/

Русе

Регионални новини / Русе 10 Views 0

Първи случай на коронавирус сред ученици след началото на учебната година в Русе. Става дума за 16-годишен ученик от Математическата гимназия. Единайсетокласникът се е почувствал зле вчера следобед, след като сутринта е присъствал на първия учебен ден.

Заради неразположението си ученикът си е направил тест, който е дал положителен резултат за КОВИД-19.

„Към настоящия момент има констатиран случай, касае се за младеж на 16 години, всички мерки са предприети. Класът, в който се намира, и контактните лица са поставени под 14-дневна карантина, както е законно установеният срок, от РЗИ-Русе“, каза за Русе Медиа областният управител Галин Григоров, който е председател на Областния щаб.

Карантинирани са общо 30 деца – 26 от неговия клас и други четирима съученици. От утре класът няма да бъде на училище, а ще учи дистанционно. „Ако има заразен ученик или учител в дадено училище, в рамките на 24 часа съответната паралелка трябва да премине в обучение в електронна среда от разстояние за 14-дневен срок“, коментира и началникът на РУО-Русе Росица Георгиева.

На 15 септември момчето е било със съучениците си само за един час, на който е присъствал и класният му ръководител. Преподавателката няма да бъде карантинирана, тъй като е била с предпазни средства, а и тестът й е отрицателен.

По неофициална информация момчето е имало здравословни оплаквания от няколко дни, но не им е отдало съществено значение. Родители на деца от Математическата гимназия коментираха, че семейството му е трябвало да провери здравословното му състояние още преди началото на учебната година, а не да го пуска на първия учебен ден сред останалите ученици. Най-вероятно никой не е допускал, че тийнейджърът може да е заразен с КОВИД-19, тъй като обичайно вирусът разболява по-възрастните.

Русе Медиа - За да знаеш повече

Comments