Турски гражданин скрил почти 200 000 паунда в камиона си, плаща над 86 хил. глоба

Турски гражданин скрил почти 200 000 паунда в камиона си, плаща над 86 хил. глоба

Криминално

България / Криминално 34 Views 0

Глоба в размер на 86 584 лева е наложена на турски гражданин, опитал да пренесе незаконно 199 000 британски паунда през "Калотина", съобщиха от прокуратурата. 

През нощта на 3 януари чужденецът пристигнал на митнически пункт Калотина от Сърбия с товарен автомобил. Пред митническите служители водачът, който пътувал сам, заявил, че пътува без товар от Великобритания за Турция. МПС било селектирано за проверка с рентгеново устройство. При сканирането му била забелязана подозрителна зона в горната част на кабината на влекача.

При последвалата физическа проверка на автомобила в кухина, намираща се над дясната врата на кабината, митническите служители открили 20 пакета със 199 000 британски паунда. Валутата, с различни купюри от 5 до 50 британски паунда, била увита във фолио.

С действията си М.У. не изпълнил задължението за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна на ЕС. По случая е било образувано досъдебно производство. Намерената валута е с левова равностойност 432 922,51 лева. 

Подсъдимият У. се е признал за виновен за извършеното от него деяние и се е съгласил да му бъде наложено наказание „глоба“ в размер на 1/5 от стойността на предмета на престъплението, която е с левова равностойност 86 584,50 лева. 

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Сливница и защитата на турския гражданин М.У. Определението има последиците на влязла в сила присъда. 

Comments