Цените на агнешкото в Русенско са скочили с 15 % в сравнение с 2020-а

Цените на агнешкото в Русенско са скочили с 15 % в сравнение с 2020-а

Русе

Регионални новини / Русе 20 Views 0

44 магазина и търговци в Русе са проверени само за няколко дни от Областната дирекция по безопасност на храните във връзка с Великден. Нарушения не са установени, съобщи директорът на ОДБХ-Русе д-р Георги Дяков.

Проверява се производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани яйца, пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Следи се за произхода и правилното съхранение на суровините и храните, както и за коректното етикетиране и маркировка. Съвместните проверки ще продължат до края на празниците.

Местните производители са споделили, че през последните дни цената на агнешкото месо се е повишила, а причината е по-голямото търсене. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.  В търговската мрежа цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщават от Асоциацията за защита на потребителите.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните апелира хората да купуват продукти само от регистрирани производители, тъй като контролът над предлаганите храни е гаранция за тяхното качество и най-вече безопасност.

&

The post Цените на агнешкото в Русенско са скочили с 15 % в сравнение с 2020-а first appeared on Русе Медиа.

Comments