Цената на ел. енергията за част от домакинствата в Окръг Гюргево се увеличи с малко над 80 % от 1 януари

Цената на ел. енергията за част от домакинствата в Окръг Гюргево се увеличи с малко над 80 % от 1 януари

Русе

Регионални новини / Русе 74 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

От 1 януари 2021 година, когато се либерализира пазарът на ел. енергия, битовите потребители в Румъния се разделят на 2 категории. Едните избират оферта на конкурентния пазар от стария си доставчик или друг, като плащат по пазарни цени. Други не са извършили избор, не са подписали нов договор за доставка на ел. енергия нито със стария, нито с новия доставчик и заплащат т. нар. универсална цена за услугата. От 1 януари тази година има рязко увеличение на тези цени поради нарастване цената на ел. енергията на пазара, откъдето доставчиците купуват за своите клиенти. Новите цени ще са в сила за половин година, тоест до 1 юли 2022 година. За живеещите в Окръг Гюргево доставчик е& Enel Energie Muntenia, който има крайна цена с ДДС от 1 януари в размер на 1,37 леи/kWh. Цената до 31 декември бе 0,75 леи/kWh.

Гражданите все още няма да плащат по тези цени, ако са с т. нар. универсална цена на услугата. До 31 март тази година е в сила механизъм за „таван“ на цените. На места има и компенсация на цената. Крайната цена възлиза на1 лея/kWh с ДДС. Ако консумацията на ел. енергия е до 330 kWh месечно, клиентът получава компенсация в размер на 0,29 леи/kWh при плащане на фактурата. Не е ясно дали тази подкрепа ще продължи след 1 април тази година.

Материалът Цената на ел. енергията за част от домакинствата в Окръг Гюргево се увеличи с малко над 80 % от 1 януари е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments