Тренд: Почти половината българи нямат настроение и пари за празнуване

Тренд: Почти половината българи нямат настроение и пари за празнуване

Анализи

Мнения / Анализи 193 Views 0

23% от българите са променили плановете си за предстоящите празници заради коронавируса. Близо 2 млн. и половина българи (45%) нямат настроение да празнуват. 

Това показват данни от проучване на „Тренд" по поръчка на 24 часа, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници, реализирано между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души. 

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г.

28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци, като най-голям е делът на възрастните хора.  

За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите. 

74% са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение. 

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели/ роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че няма да се въздържат от среща с приятели/ роднини през предстоящите празници. 73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели/ познати по празниците. 

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват, както преди, заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях. 

45% от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради на пандемията.

47% от българите посочват, че това не важи за тях, като най-много сред тях са младите. 

Comments