''Тренд'': 5 плюс 2 в новия парламент. Партията на Трифонов е трета политическа сила

''Тренд'': 5 плюс 2 в новия парламент. Партията на Трифонов е трета политическа сила

Политика

България / Политика 71 Views 0

5 са сигурните партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но партията остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

Това са основните изводи от социологическо проучване на агенция "Тренд" за нагласите спрямо основните политически партии и институции. Изследването е национално представително за пълнолетното население и е проведено по поръчка на в. "24 часа" в периода 3-10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+. Проучването е приключило няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. 

Партията на Слави Трифонов ясно се очертава като трета политическа сила след ГЕРБ и БСП, като тя набира близо 15 на сто подкрепа, показва проучването.

На въпрос за кого биха гласували на следващите парламентарни избори, 24,2% от респондентите са посочили ГЕРБ, 22,9% - БСП, 14,9% - партията "Има такъв народ" на Трифонов, 10,1% - "Демократична България", а 9,8% - ДПС.

Това са петте формации, които категорично минават бариерата за влизане в Народното събрание.

Още две са около 4-процентовата бариера - "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 4,4 на сто и Обединени патриоти с 4,1%.

Протестите се подкрепят от 60 на сто от гражданите, а 31% са против тях. 

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ" и Демократична България.

През август "Тренд" отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

През август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Comments