Траян Тотев отправи сигнали и предложения до кмета на Община Русе

Траян Тотев отправи сигнали и предложения до кмета на Община Русе

Русе

Регионални новини / Русе 12 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

На 21.01.2021 г. от областния организатор на ВМРО за областта бяха отправени сигнали и предложения до кмета на Община Русе. &

През предходния мандат на Общински съвет – Русе Тотев отправи питане, целящо възстановяване на барелефа на Христо Ботев с автор Никола Терзиев – Желязото.

В питането си до г-н Милков Тотев заявява следното – „Считам, че възстановяването, което бе извършено, не постигна желания ефект. От публикации в медиите става ясно, че най-вероятно са предизвикани проблеми от некачественото почистване и възстановяване.“

По барелефа се виждат следи от работата на „реставратора“, които според Тотев и приложена от него оценка за „Актуално състояние на релеф – паметник на Христо Ботев“, изготвена от лицензирания реставратор Ясен Янков. По най-горната част на паметника се вижда, че не са извършвани възстановителни дейности. Тази част в момента не е покрита с лед. Покриването на долната страна на паметния знак от лед говори за влизане на вода в самата фигура.

Във второ питане Тотев пита кога Община Русе ще предприеме мерки по опазване на емблемата на Русе. Паметникът на Свободата има нужда от предприемане на действия от спешен порядък. Гранитните плочи и металните части се нуждаят от спешен ремонт, за които има изготвен и внесен проект преди две години. Необходимо е да погледнем сериозно на опазването на русенското културно наследство. Върху него трябва да бъде работено само от специалисти с необходимата компетентност! – заявява Тотев.

В свое предложение до Община Русе, най-младият общински съветник предлага да бъде предложено чрез междуведомствената областна комисия „Военни паметници“ до Министерството на отбраната възстановяване на Паметник на загиналите от ПСВ и Балканската война, който се намира в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“ в с. Басарбово. Монументът се намира на най-високата част на селото и в предложението си Тотев желая да бъде изградено осветление от Община Русе, което да го направи видимо от всички краища на населеното място, а също така място за отдаване на заслужена почит към героите.

Материалът Траян Тотев отправи сигнали и предложения до кмета на Община Русе е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments