Светлана Ангелова: Сбъднахме мечта на хората с увреден слух, това е кауза над политиката

Светлана Ангелова: Сбъднахме мечта на хората с увреден слух, това е кауза над политиката

Русе

Регионални новини / Русе 16 Views 0

Депутатите приеха единодушно на второ четене Закона за българския жестов език, който признава статута на жестовия език и правото на глухите лица на изразяване. Законът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

Изцяло новият закон гарантира правата на глухите и сляпо-глухите лица, които вече ще имат 120 часа безплатна преводаческа услуга годишно. До момента държавата осигуряваше пари само за 10 часа, което беше крайно недостатъчно, за да се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация.

Българският жестов език ще се прилага и образователната система, като ще може да се изучава в детските градини и училищата.

Новият закон отчита необходимостта от ученето и използването на жестовия език, както от глухи лица, така и от всички български граждани.

„Днешният ден е една голяма победа, празник за глухата общност, сбъдната мечта и надежда за по-добро качество на живот. В навечерието на Международния ден на глухите хора, министър – председателят Бойко Борисов обеща на глухата общност Закон за българския жестов език. Днес той е факт“, заяви от парламентарната трибуна русенският депутат от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя изрази благодарност към всички свои колеги, които са работили по проекта на закон за българския жестов език, както и на тези, които го подкрепиха.

„С това единодушие показахме, че има каузи много по-важни от политическите различия, които ни обединяват и ни правят отговорни към проблемите на хората“, подчерта още тя.

Светлана Ангелова благодари на всички над 20 организации на и за хората с увреден слух, представители на които бяха в пленарна зала. Те бяха активни участници в подготовката на този проект и очакваха с нетърпение гласуването. Не на последно място тя специално благодари и на преводачите от и на жестов език – мостът на комуникация между света на глухите и чуващите.

Материалът Светлана Ангелова: Сбъднахме мечта на хората с увреден слух, това е кауза над политиката е публикуван за пръв път на Русе Медиа.

Comments