Стомана индъстри: Не са истина внушенията, че източваме язовир ''Студена''

Стомана индъстри: Не са истина внушенията, че източваме язовир ''Студена''

Разследвания

Мнения / Разследвания 108 Views 0

След статията на OFFNews "Завод Стомана е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е плащал, печелил е от това над милион на месец" ръководството на предприятието изпрати до някои медии становище, което препечатваме дословно:

Опитите да се правят внушения в публичното пространство, че „Стомана Индъстри“ е причина за източването на язовир „Студена“ не отговарят на истината. Нещо повече – насочването на общественото мнение в тази посока, освен че е фалшива новина, само би забавило ефективното решаване на водната криза в Перник и областта. По повод разпространяваната невярна информация, ръководството на "Стомана индъстри" АД заявява следното:

"Стомана Индъстри" АД работи изцяло в съответствие със законовите изисквания и разпоредбите на оторизираните институции. Наложената през ноември забрана да се спре захранването с промишлена вода от язовир „Студена“ към „Стомана индъстри“ се спазва стриктно.

В момента предприятието се захранва само с питейна вода за работещите и то според разпореден режим, който се съблюдава изключително внимателно.

Във връзка с изнесената в общественото пространство публична информация, че предприятието ползва вода, която не преминава през водоемите, отговорно заявяваме, че това е абсолютно невярно. Свидетелство е направената проверка от Басейнова дирекция "Западнобеломорски район". Категорично бе установено липса на нарушение. "Стомана Индъстри" АД е предала всички данни на Икономическа полиция при ОДМВР - Перник. През територията на индустриалната площадка на "Стомана Индърстри" преминава магистрален транзитен водопровод, захранващ град Перник с питейна вода.

Водопроводът и прилежащата водопроводна арматура са собственост на ВиК Перник.

Кран на този водопровод беше подменен на  18 декември 2019 година в присъствието на местната власт и на български медии.

Кранът и водопроводът касаят захранването на източните квартали на град Перник с питейна вода и нямат никаква връзка със захранването на завода.

Вместо коментар от редакцията

Вместо коментар от редакцията, прилагаме скрийншот от доклада на "Софийска вода". Всеки може да си направи извод кой крив, кой прав.

Comments