Спряха влаковете между Украйна и Беларус, обстрел на болница в Чернигов

Спряха влаковете между Украйна и Беларус, обстрел на болница в Чернигов

Новини

Свят / Новини 38 Views 0

Железопътните връзки между Украйна и Беларус са преустановени, съобщи президентът на украинската държавна железопътна компания Александър Камишин, цитиран от агенция Укринформ.

В интервю за местна телевизия Камишин уточнява, че през изминалото денонощие 60 000 души са използвали влаковете, за да се придвижат в западната част от страната, а 20 000 - за да напуснат Украйна.

От началото на войната влаковете не са спирали да работят. За повече от 20 дни с тях бяха извозени 2,5 милиона души в страната и в чужбина. С влак във вторник в Киев пристигнаха и министър-председателите на Полша, Чехия и Словения, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски.

Руските войски са обстрелвали болницата в северния украински град Чернигов, съобщи кметът Владислав Атрошенко. След обстрела прозорците на сградата са били изпочупени, а леглата на постоперативните пациенти са били изнесени в коридора, където температурата е не по-висока от 10 градуса, пояснява кметът, цитиран от  "Укринформ".

Атрошенко алармира, че град Чернигов е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена. 

Руските сили засилиха натиска над Мариупол, а местните власти молят за помощ Запада. Украински полицай предупреждава, че обсаденият пристанищен град „е заличен от лицето на земята" и призовава президентите на САЩ и Франция да снабдят страната му с модерни противовъздушни системи, за да спасят мирното население. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че по време на войната се преустановява дейността на 11 политически партии в страната. Докато в Киев има военно положение, няма да действат: „Опозиционна платформа – За живота“, „Партията на Шарий“, „Нашите“, „Опозиционен блок“, „Левицата“ Опозиция“, „Съюз на левите сили“, „Държава“, „Прогресивна социалистическа партия на Украйна“, „Социалистическа партия на Украйна“, „Социалисти“ и „Блок на Владимир Салдо“. 

Comments