След почистването: Барелефът на Христо Ботев в Русе се заледи и руши /ВИДЕО/

След почистването: Барелефът на Христо Ботев в Русе се заледи и руши /ВИДЕО/

Русе

Регионални новини / Русе 19 Views 0

Барелефът на Христо Ботев в Русе, който се намира на спирката на бившата мелница, е в плачевно състояние. Сигналите на граждани са потвърдени при оглед на място и от художника-реставратор Ясен Янков, който е силно притеснен за единствения паметник на Ботев в града, дело на големия скулптор Никола Терзиев-Желязото.

Проблемът се е появил, след като през миналата година барелефът бе почистен по поръчка на общината. Още тогава се коментираше, че почистването с механични инструменти – чук и длето, е недопустимо при реставрация.

„В момента дебелината на леда е около 1 см над повърхността. Но тъй като няма хидрофобизация, няма импрегниране, не е защитен камъкът от атмосферни влияния, ледът е навлязъл навътре и в структурата на варовика, между 5-6 мм до 1 см. Когато се стопи, повърхността ще се измие и ще стане на прах, защото се руши. Когато се завърши една каменоделска работа, на самия камък се прави защита, т.нар. патина, за защита от атмосферни влияния. Тук тя е нарушена и това е абсолютно непрофесионално отношение. Релефът ще се заличи, като се отмие ледът“, коментира Ясен Янков.

От поставянето на барелефа преди няколко десетилетия, той никога не е замръзвал с лед, защото патината не позволява да задържа вода. В частта на пластиката, където не е правено почистване, тя е останала гладка и няма лед, а водата се стича надолу. Там, където е работено с длето и чук, е започнало да се рони.

Едва през лятото може да се предприемат действия, за да се спаси барелефът на Ботев. „Трябва да се изчака много хубаво да изсъхне, да се почисти прахът много внимателно, да се свали от повърхността тази компрометирана маса и внимателно да се хидрофобизира. Първо трябва да се направи импрегнация в дълбочина и след това да му се направи една защита с хидрофобизатор, който е специално за врачански варовик“, казва Ясен Янков.

Материалът След почистването: Барелефът на Христо Ботев в Русе се заледи и руши /ВИДЕО/ е публикуван за пръв път на Русе Медиа.

Comments