След настойчивите молби на президента и кабинета: актуализацията на бюджета на дневен ред за депутатите

След настойчивите молби на президента и кабинета: актуализацията на бюджета на дневен ред за депутатите

Политика

България / Политика 69 Views 0

Депутатите започват работа по актуализацията на бюджета - за която остро настояват и президентът Румен Радев, и назначения от него служебен кабинет, и партийни лидери.

Три комисии - по бюджет и финанси; по здравеопазването и по труда, социалната и демографската политика - ще разгледат, обсъдят и гласуват внесените от правителството законопроекти за изменения в законите за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване (ДОО) и за бюджета на НЗОК.

Проектите се гледат на първо гласуване в ресорните комисии, след това отиват за първо гласуване в пленарна зала. Следва връщане в комисиите за второ гласуване - текст по текст, и съответно същото в пленарна зала.

В първата комисия - по бюджет и финанси - ще се гледат и гласуват и трите законопроекта.

Здравната ще разгледа законопроектите за изменения в закона за бюджета на здравната каса и в закона за държавния бюджет.

Социалната гледа държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Освен трите постоянни комисии ще заседават и част от временните.

Комисията "Магнитски" ще изслушва управителя на БНБ Димитър Радев. Той трябва да предостави информация за обхвата и степента на въздействие на санкциите, наложени на български физически и юридически лица по глобалния закон "Магнтиски", върху българската банкова система, както и за мерките, които БНБ е предприело за ограничаване на негативните им проявления.

Комисията ще изслуша и служебния правосъден министър Янаки Стоилов относно необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон "Магнитски" върху българската финансова и икономическа система.

Комисията за разследване на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г., на 10 юли и 2 септември, също заседава днес. Предвижда се разглеждане на кореспонденция, постъпила от институциите.

Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас ще даде информация и ще обсъди постъпили материали и документи от сезираните компетентни държавни органи и ще вземе решение за изискване на допълнителна информация и отправяне на покани за изслушване до компетентни държавни органи.

Ръководената от Мая Манолова временната комисия за ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50% държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 г. ще изслуша ръководството на Българската независима енергийна борса.

Comments