Шестима военни и разузнавачи са задържани за шпионаж

Шестима военни и разузнавачи са задържани за шпионаж

Криминално

България / Криминално 47 Views 0

Шестима са задържаните във вчерашната спецоперация, заради която бяха блокирани изходите на столицата, а всички автомобили на тях бяха проверявани. те  са по обвинения в шпионаж и тежки умишлени престъпления срещу националната сигурност. Те са предавали военни данни от България, ЕС и НАТО на чужда държава.

Това обяви на брифинг днес говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя не посочи в полза на коя държава е предавана информация. По време на брифинга неколкократно бяха споменати руското посолство и Руската федерация. По данни на прокуратурата съпругата на резидента също е била част от схемата, като тя има и руско гражданство. Тя е била свръзката между резидента (съпруга си) и служител на Руската федерация, като е предавала информация и пари. Посещавала е руското посолство.

Ръководител на групата задържани е бивш ръководен кадър в разузнаването. Той е завършил военно обучение в България и чужбина, както и в Москва. Обучаван е и в ГРУ. Неговата задача е била да изгради мрежа, като вербувал лица, имащи достъп до класифицирана информация за НАТО, ЕС и България.

Тъй като разследването е секретно, след пресконференцията не бяха позволени въпроси.

"След разрешение на наблюдаващите прокурори" бяха показани записи и клипове, записани от СРС.

Прокурор Елин Алексов от Военната апелативна прокуратура каза, че един от арестантите е направил опит да избяга, но е задържан. Милева уточни, че задържането е станало пред Руското посолство в София.

Повече информация по разследването ще бъде предоставено с течение на времето на части, тъй като представлява публичен интересно, но в същото време се засяга националната сигурност.

Очаквайте подробности

Comments