Шефът на HelpKarma бил в управата на колекторска фирма и фирма за бързи кредити

Разследвания

Мнения / Разследвания 38 Views 0

Учредителят на фондация HelpKarma и член на управителния ѝ съвет е бил съдружник в колекторска фирма и член на управата на фирма за бързи кредити, която действа и в момента на българския пазар.

Това пише бившият депутат Георги Кадиев по повод разследването на bTV, което разкрива, че от фондацията зад платформата, чрез която се събират дарения, най-вече за лечение на тежкоболни, са отделяни огромни суми за заплати и други разходи, включително е даден заем за покупката на апартамент.

Проверка на OFFNews в документацията, подадена към Търговския регистър, потвърди това. Константин Кръстев е вписан като съдружник в колекторската фирма през септември 2014 г., когато му е прехвърлен дял от фирма за бързи кредити. През май 2015 г. името му е заличено, като той е прехвърлил дела си. (Редакцията разполага с имената на фирмите и копия от документите. Фирмата за бързи кредити - Кредисимо - излезе с позиция, след като в събота bTV свърза името ѝ с Кръстев. С позицията може да се запознаете ТУК.

"Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза", коментира по този повод Кадиев.

Според интервюто на Кръстев пред bTV платформата е набрала 21 милиона лева за времето на съществуването си. Според отчетите в Търговския регистър приходите на HelpKarma през 2019 г. са 5.043 млн., през 2018 г. - 1.77 млн. лева, а през 2017 г. - 3 хил.

Според публикуваните отчети през 2018 HelpKarma е изплатила 208 хил. лева за заплати и само 6 хил. лева за осигуровки.

"Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%. А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ", пише Кадиев.

Разминаванията продължават. През 2019 г. са изплатени 679 хил. лева за заплати и 34 хил. за осигуровки.

"Тези 679 хил. лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка. Осигуровки за 34 хил. лв. покриват не повече от 3-ма души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?", пита той.

"Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил. лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил. лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза" - пише Кадиев. Под "Славчо" той има предвид техническия директор Славчо Славчев.

Прокуратурата обяви, че се самосезира по разследването на bTV.

Comments