Шефове на Летище София напускат тактически

Шефове на Летище София напускат тактически

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 36 Views 0

Двама от мениджърите на столичната аерогара, която е най-голямата у нас, са подали молби за напускане, но с тримесечно предизвестие. Става дума за Изпълнителния директор на Летище София Владимир Рапонджиев и члена на борда Мая Андреева.

Въпреки че в медиите се появиха спекулации, че те са били натирени да го сторят заради плачевните финансови резултати на летището, проверка на OFFNews показа, че това не е вярно. Тоталното забатачване на печелившата доскоро аерогара, чиито пътници намаляха с 60 на сто през 2020 година, не е довело до понасянето на каквато и да е персонална отговорност. 

Рапонджиев и колежката му дори са кандидатствали за нов управленски мандат, но не са го получили, а след това вероятно са предпочели тактически да подадат дълги предизвестия, които да покрият целия период до влизането в управлението на Летище София на компанията, спечелила концесията на аерогарата за 35 години. Това се разбира от обясненията на транспортното министерство по темата, изпратени до OFFNews. Те гласят следното:

"В изпълнение на процедурите, предвидени в Закона за публичните предприятия, бе стартирана процедура за избиране на членове на съвета на директорите на летище София, от които трима се избират от компетентния орган – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а двама се номинират от Агенцията за публични предприятия. Процедурата в МТИТС приключи без кандидатите, представили концепция по зададената тема, да получат необходимия брой точки за допускане до интервю. Предстои откриване на нова процедура за избор на трима членове на съвета на директорите на летище София. Двама от действащите членове на съвета на директорите са подали заявление за прекратяване на договорите им за управление с предвидено 3-месечно предизвестие."

Comments