Ще има много предизвикателства пред вота, дано карантинираните успеят да гласуват

Ще има много предизвикателства пред вота, дано карантинираните успеят да гласуват

Коментари

Мнения / Коментари 26 Views 0

Предизвикателствата пред тази предизборна кампания са много. Не е ясна избирателната активност, заради страха на част от хората да отидат да гласуват, за да не се заразят. 

Това заяви социологът Евелина Славкова от изследователски център "Тренд за предстоящите на 4 април парламентарни избори. По думите й е много важно да не стане така, че много от карантинираните хора да не могат да гласуват. Защото изборите трябва да бъдат легитимни и ЦИК трябва може да прецени точния брой карантинирани хора, които биха искали да гласуват - а не знаем в каква пандемичина ситуация ще се намираме след месец, дали няма да има и заразени членове на ЦИК, каза още Славкова. 

Тя подчерта, че нивата на доверие и към този парламент са ниски в края на мандата му. "По-лошото е, че през годините нито един от парламентите не се опитва да повиши доверието на хората към институцията и тази ниска оценка да се повиши. Статистиката през годините също сочи, че все по-малко хора ходят да гласуват на избори, поясни социологът.

По думите ѝ ниското доверие се дължи и на мисленето на хората, че каквото и да направят, и както и да гласуват, нищо не се променя.

Това демотивира хората, но това е световна тенденция, макар че тази година всички избори са различни заради пандемията, каза още социологът. По думите й скандали ще има и през тази кампания, но те вече са доста по-елегантни, отколкото преди години. 

Comments