Ще дадем на Слави Трифонов знакова подкрепа от няколко гласа, но непоискани дарове не се носят

Ще дадем на Слави Трифонов знакова подкрепа от няколко гласа, но непоискани дарове не се носят

Политика

България / Политика 12 Views 0

ГЕРБ ще даде знакова подкрепа за ново правителство, примерно на втория, ако не му достигат 2-3-4-5 гласа. За мен е странно политическа сила, която е получила 5% на избори, да получи третия мандат, но е възможно президентът да го връчи на "Изправи се! Мутри вън". 

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова тв. А дали ГЕРБ би дал подкрепа на Демократична България, ако Слави Трифонов не успее да състави правителство и ДБ е следващия мандатоносител? Зависи - какво правителство, с какви цели, отговари Дончев. Според него е по-вероятно ГЕРБ да служи на хората като конструктивна опозиция и да си изпълнява задълженията. 

Подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция, категоричен бе Дончев.

Непоискани дарове обаче не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи. Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, обясни вицепремиерът. 

Той каза, че не познава лично Слави Трифонов. Съобщи още, че не знае да е имало разговори или срещи с него след изборите. 

Относно промени в Конституцията вицепремиерът обяви, че разговори могат да водят с всички. Политиците обаче не трябвало да се държат като „инатливи малки деца” и основната дума следва да е консенсус. Конституция не може да бъде променена от една политическа сила, пък подкрепата ѝ да е била 10-15%. Трябва да се намери по-широк консенсус в парламента. Единственото, което имаме със сигурност, като консенсус, е че нужда от конституционна реформа има”, добави той.

Вицепремиерът каза, че ГЕРБ е готова да бъде опозиция. „За мен най-важното е, освен да организираш улични събития, ако говорим за ролята на конструктивна опозиция, е какви въпроси задаваш и какви предложения правиш. Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозицията”, добави той. Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. 

Част от вота на българите в чужбина е наказателен, смята още Томислав Дончев. 

Comments