Седем задължителни книги за детската библиотека

Седем задължителни книги за детската библиотека

Русе

Регионални новини / Русе 53 Views 0

дете четене

Четенето дава силен тласък на въображението. Когато чете, детето научава логиката на развитието на събитията, както и започва да асимилира по-добре причинно-следствените връзки. Мислите му стават по-подредени и по-ясни, а това, от своя страна, създава една много добра основа за по-нататъшно обучение. Ето защо децата трябва да бъдат насърчавани да четат, колкото се може повече. Разбира се, не по-малко важно е да успеете да изберете точните книги, в зависимост възрастта и интересите на детето.  

Днес ви представяме седем много интересни детски книги, които е добре да присъстват в детската библиотека. Те ще обогатят знанията на малчуганите за света и ще им помогнат да го разберат по-добре.

„Пинокио“ от Карло Колоди

Пинокио“ от Карло Колоди е едно от най-очарователните детски произведения – книга, изпълнена с оптимизъм и човеколюбие. Тя прелива от сантименталност (характерна черта за повечето детски книги от XIX век), преплетена с много италиански хумор и въображение. Книгата ще се хареса на всяко дете, защото е написана изключително увлекателно и най-важното, от нейните страници струи мощна увереност в победата на доброто над злото.

Възрастните също ще прочетат тази книга с удоволствие и ще останат впечатлени от реализма, с който авторът описва различните човешки характери.& &

„Принцът и просякът“ на Марк Твен

Книгата на известния американски писател Марк Твен „Принцът и просякът“ разказва историята на две момчета, произхождащи от семейства с различен социален статус. Разменяйки дрехите си, всяко едно от тях попада в напълно непозната среда. Действието се развива в Англия, в средата на XVI век. Едното от момчетата е Едуард, принц на Уелс. Другото е Том, жител на най-бедния район в Лондон. Децата се срещат случайно и с изумление откриват, че си приличат като две капки вода. По време на необичайния експеримент и двамата преживяват големи трудности, но в крайна сметка всичко свършва добре – истинският принц става крал, а Том получава място в царската свита.& Основната идея на произведението е, че не трябва да съдите за хората единствено по външния им вид.

„Ричард лъвското сърце“ от Турвал Стен

Ричард I, кралят на Англия, наричан от всички Ричард Лъвското сърце, ще бъде запомнен като несравним воин и отличен кръстоносец. Той се счита за краля, поставил на колене могъщия Саладин. На него се приписва заслугата за спасяването на Утремер. Смел и умен, опитен в битките, Ричард Лъвското сърце е бил достоен противник на аюбидския султан. Книгата „Ричард лъвското сърце“ на норвежкия писател Турвал Стен ще се превърне в едно от любимите произведения на всяко любознателно дете.

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари

Главният герой в произведението „Питър Пан“ на Джеймс Матю Бари е очарователно момче, което толкова се радва на детските си приключения и забавления, че не иска да порасне и да се превърне във възрастен човек. Историите с веселия Питър са изключително забавни. А една от идеите е свързана с това, че когато порасне, човек сякаш изгубва способността да усеща чудесата на света. Той вече не може да се върне в света на магията и феите и това, колкото и да е закономерно, няма как да не събужда известна доза тъга и съжаление.

„Норвежки приказки“, преразказани от Ран Босилек&

Тези невероятни магически истории ще потопят читателя в една красива и необичайна сурова северна природа – царството на високите планини, гъстите гори и прозрачните езера. Един тайнствен свят, обитаван от множество фантастични същества – русалки, горски и планински тролове, елфи, зли и добри магьосници. „Норвежки приказки“, преразказани от великия български писател Ран Босилек, ще открехнат вратата към един нов свят, който ще заплени напълно вашето дете.

„Невероятните приключения на барон Мюнхаузен“ от Рудолф Ерих Распе

Необикновената и толкова пленителна история за невероятните приключения на барон Мюнхаузен ще очарова и момичета, и момчета! Книгата е изключително увлекателна, чете се на един дъх и от нея определено има какво да се научи. Тя е чудесен подарък, който със сигурност ще бъде оценен по достойнство.

„Български народни приказки“

Народните приказки заемат специално място в живота на децата. Те формират национално самосъзнание, учат малките да разпознават безпогрешно кое е добро и кое е зло, помагат ни да не забравяме миналото си и да милеем за националните си ценности. Сборникът „Български народни приказки“ включва десет от най-популярните български приказки, които ще помогнат на децата да опознаят и осмислят света около себе си, да научат нови неща и дори да преодолеят малките си страхове и слабости.

Изображение: Pixabay

Материалът Седем задължителни книги за детската библиотека е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments