Съдът иска от НЗОК справка за недостига на лекарства заради делото на проф. Асена Сербезова

Съдът иска от НЗОК справка за недостига на лекарства заради делото на проф. Асена Сербезова

Криминално

България / Криминално 16 Views 0

Здравната каса трябва да изготви справка за недостига на лекарства и трудностите в доставките на медикаменти от април 2019 г. до април 2020 г. и да я изпрати до Софийския градски съд по делото срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, съобщи "Дефакто".

Делото срещу Сербезова започна на втора инстанция, а днес Софийският градски съд отказа да разпита двама свидетели и насрочи ново заседание на 5 юли.

Софийският районен съд оправда на 22 март проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

През април м.г. в две свои интервюта експертът посочи, че има риск от криза със снабдяването с лекарства у нас заради презапасвяването по време на коронавируса. А прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в Страсбург.

Comments