Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а зловреден хепънинг

Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а зловреден хепънинг

Политика

България / Политика 102 Views 0

За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на обществено време и енергия и на тежка злоупотреба с каузите на хората с увреждания. Това е една активна провокация, един пореден злонамерен и зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, заяви на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях, каза Сачева.

Въпреки деструктивния характер на поведението на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на Министерството на труда и социалната политика и като член като на тези работни групи тя получава информация и документи, справки. Има възможност да участва в активен диалог и разработването на политиките, твърди социалният министър.

Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания. Това не е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации. Тежка злоупотреба с каузите и с това, от което имат нужда хората с увреждания, заяви Сачева.

През 2009 г. разходите по бюджета на социалното министерство за политики за хора с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева, през 2020 г. тези разходи вече са 921 766 000. Само за две години два пъти е нараснал бюджетът, който се отделя за политики за хора с увреждания, каза министърът на труда и социалната политика.

Тя изтъкна още, че през изминалите две години са били приети три нови закона - за социалните услуги, за личната помощ и промени в Закона за хората с увреждания.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество с данъците си плаща и помага за подобряването на живота на хората с увреждания по отношение на разходи за пенсии, инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и други помощи, като общите разходи са за 2,926 млрд.лева, каза Сачева.

Comments