Сачева: Предлагаме мярката 'Запази ме' от 80/0 да се промени на 75/0

Сачева: Предлагаме мярката 'Запази ме' от 80/0 да се промени на 75/0

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 36 Views 0

Ще предложим мярката "Запази ме" от 80/0 да се промени на 75/0, т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. Това беше предложено от браншовите организации и обсъдено със синдикатите и работодателите, обяви социалният министър Деница Сачева. Тя обясни, че до момента са подадени 4019 заявления по мярката за затворени бизнеси и тя остава без промяна - 24 лв. до 31 декември.

"От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората. Според Сачева това нямаше как да се случи в периода на затваряне от 24 ноември до 21 декември, защото е трябвало да бъде направено необходимото мярката да започне да работи бързо, а осигурителният доход се засича за месец от подаването на декларацията от работодател.

По тази мярката 80/0 до момента са подадени 4019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници за малко над 9 млн. лв., съобщи Сачева.

Безвъзмездната финансова помощ по мярката е в размер на 50 млн. лева. С нея в момента се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всеки осигурен на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.
Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели, като плащания ще се правят и в дните до Коледа, както и между празниците. До 31 декември тя остава във варианта 24 лева.

Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават. Те ще действат до 31 март. До момента са изплатени 602 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.

Над 40 000 работни места за запазени в секторите транспорт, хотелиерство и туризъм, само в туризма са 9000, съобщи още Сачева.

Към 15 декември безработицата бележи слаб ръст и е 6.98%, но правителството ще се стреми да не надхвърли 7%. До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи. Днес предстои среща с представители на хранителните вериги, както и с големите вериги магазини.

Процедурата за "големите малки компании" ще започне в началото на следващата година, когато ще бъдат осигурени парите за нея. По процедурата фирмите ще бъдат подкрепени с 50 000 лв. ликвидна помощ. Това са компании с оборот над 500 000 лв. годишно. Вчера ЕК е приела българската нотификация по тази процедура, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той допълни, че в понеделник ще бъде отворен модулът, през който ще подават заявления фирмите за кандидатстване по мярката в подкрепа на затворения бизнес заради противоепидемичните мерки, която е на стойност 156 млн. лв. по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Лъчезар Борисов уточни, че този модул ще работи и за компании, засегнати от настоящите противоепидемични мерки.

Comments