Сачева: Още 40 млн. лв. се отпускат на засегнатите бизнеси заради пандемията

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 8 Views 0

Допълнителни 40 милиона лева ще бъдат отпуснати и насочени в подкрепа за засегнати бизнеси в секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт заради пандемията. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на днешното правителствено заседание. 

Средствата се отпускат по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с която до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.  

"Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март", докладва Сачева. 

Премиерът отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

"Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите", подчерта Борисов.

Той допълни, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки.

"Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки", категоричен е Борисов.

Сачева обясни, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева.

Социалният министър докладва и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води.

"Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата", заяви още Сачева.

Comments