Русенци поискаха оставката на екоминистъра, сигналите за миризми продължават

Русе

Регионални новини / Русе 10 Views 0

Русенци поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров с нарочно писмо, изпратено днес до премиера, омбудсмана, председателя на парламента, областния управител на Русе, кмета на Русе и председателя на Общинския съвет-Русе. Членовете на групите “За чисти въздух и вода” и “Обществен съвет-Русе”, подкрепени и от много други граждани, заявяват, че вече не искат извинения от министъра за пренебрежителното му отношение към проблема с въздуха на Русе, а смяната на Ревизоро. Въпреки днешното посещение на зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова заедно с експерти от МОСВ и обещанията за сериозни мерки, сигналите за миризми отново заляха социалните мрежи тази вечер, предизвиквайки възмущението на русенци.

Ето и текста на писмото, с което се иска оставката на екоминистъра.

Уважаеми дами и господа,

Ние не искаме отново да Ви напомняме за проблемите с качеството на въздуха, които дишаме в гр. Русе. За изминалите осем години те би трябвало да светят като червен светофар и основна грижа на държавата.

След арогантното, иронично и обидно за всички нас изказване преди няколко дни на Министъра на околната среда и водите Емил Димитров стана ясно, че той дори не знае какво ни е нужно в Русе, и говори за „пречиствателна станция“, която трябва Кметът и Председателят на Общинския съвет да ни подсигурят.&

Ние, гражданите на Русе, вече не искаме извинения, какъвто призив имаше, но не получихме.

Ние, гражданите на Русе, искаме оставката на Министър Емил Димитров.&

Градът е с население 143 000 души. Проблемите датират от 2012 година. Според нас основните източници на замърсяване на въздуха са промишлените предприятия, разположени в рамките или в конфликтна близост до града. Всеки град е застрашен от замърсяване от подобни източници, но не във всеки град има такава концентрация на химически производства.&

Ние смятаме, че най-вредните отровни емисии във въздуха, който дишаме, са именно с промишлен характер. Миризмата на въздуха е със строго специфичен аромат на бакелит и тежка химия. Това практически ни трови осем години, защото производствата на предприятията отделят във въздуха емисии с неизвестни съставки и концентрация, които причиняват сериозни заболявания. От хронични респираторни и онкологични заболявания страдат гражданите на Русе и работещите в заводите, отделящи вредни и отровни елементи във въздуха.

В продължение на осем години градът се обгазява периодично и от горене на стърнища в Румъния. И ние сме безпомощни да реагираме адекватно.

Господин Министърът не си е направил труда, излизайки в ефир, да се запознае с многогодишните ни искания, петиции, молби и жалби до институциите да заработят.

В предизборната си кампания от 2019 година всички партии признаха, че на първо място стои проблемът с въздуха на града.&

Обгазяването продължава с пълна сила и сега въпреки усилията на местната власт да ги спре. През всички тези години отговорните институции – държавата, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), не пожелаха да намерят воля за намиране и спиране източниците на вредни емисии във въздуха.

& В качеството си на граждани не само на България, а и на Европа, до настоящия момент нито една институция, отговорна за мониторинга и опазването на качеството на въздуха, не ни представи актуална информация за химическите „коктейли“, които дишаме.

& Уважаеми дами и господа,

Ние имаме нужда от спешни и неотложни мерки за изчистване на въздуха на Русе и на околната среда от вредни емисии. Въздухът, почвите и водата ни са вече отровени.

Нямаме нужда от ирония и гавра с проблема ни. Ние не живеем в бананова република и отказваме да се държат с нас като жители на такава. Не желаем напълно некомпетентнен в проблемите на ресора си министър да забравя, че е длъжен да служи на народа си.

Не очакваме, че предвидената официална проверка от зам.-министри ще ни даде отговори и реален резултат. Имаме нужда от всекидневен, ежечасов, ежеминутен мониторинг от акредитирана лаборатория и уреди, чиито резултати да бъдат оповестени публично, тъй като дейността на функциониращите предприятия пряко засяга здравето ни – нашето и на децата ни.

Русе Медиа - За да знаеш повече

Comments