Румен Овчаров: Присъдата ми е поръчкова

Румен Овчаров: Присъдата ми е поръчкова

Политика

България / Политика 103 Views 0

"Присъдата ми е поръчкова и абсурдна. Съдията през цялото време, докато върви процесът, е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моят адвокат на всяко заседание му иска оставката."

Това коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по бТВ, който бе осъден от Специализирания наказателен съд на 2 години условно. Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на тази  Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Овчаров намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев и заяви, че за тях той е проблем. Не позволявам на Пеевски да овладее БСП, обясни бившият министър. 

Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. "Точно по същия начин държавата е приела правилник, с който всички министри като собственици на капитал упражняват правата си в дружествата и са точно същите - никъде нямаме право на контрол, още по-малко на управление“, обясни още Румен Овчаров.

Comments