Радан Кънев: Правителството съзнателно не е подкрепило самоосигуряващите се с евросредства

Радан Кънев: Правителството съзнателно не е подкрепило самоосигуряващите се с евросредства

Политика

България / Политика 42 Views 0

"Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства.

Според съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC), три държави - България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE - Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация с бюджет от 100 милиарда евро. А инструментът изрично дава такава възможност.

Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други - само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти и т.н.). Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега..."

Това пише евродепутатът Радан Кънев днес в публикация във Фейсбук.

Съобщението на ETUC потвърждава думите му (може да го видите ТУК). То е публикувано вчера, 14 декември.

Днес в спешен порядък българското правителство се събра на извънредно заседание заради SURE. Ако се съди по прессъобщение от правителствената пресслужба, това е била единствената точка в дневния му ред, а решението гласи:

"Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага инструмента SURE. Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което Министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и Република България като заемополучател.

В рамките на заседанието министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници. Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Споразумението произтича от чл. 8, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 г., с който се създаде Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19, известен като „инструмента SURE“. На 7 август беше отправено официално искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Споразумението беше подписано от министъра на финансите Кирил Ананиев на 26.11.2020 г. и от Европейската комисия на 11.12.2020 г."

Comments