Проверяват сградата за суперкомпютъра в София Тех парк

Проверяват сградата за суперкомпютъра в София Тех парк

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 48 Views 0

Проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, ще бъде извършена днес.

В проверката ще участват кметът Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

В рамките на инспекцията ще бъде обявен и нов инфраструктурен проект за изграждането на пътна връзка в района. 

Сградата на суперкомпютъра се намира на територията на София Тех Парк – главна алея, вход откъм бул. “Асен Йорданов“(откъм зала „Арена Армеец“).

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейлсуперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPCJoint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacaleсуперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Comments