Премиерът Янев поиска дебат за АЕЦ Белене, няма да уволнява енергийния министър

Премиерът Янев поиска дебат за АЕЦ Белене, няма да уволнява енергийния министър

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 32 Views 0

Три групи мерки за борба срещу скъпия ток обяви правителството на Стефан Янев На брифинг в Министерски съвет.

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България", каза премиерът Стефан Янев.

След това той се спря на конкретните решения на проблема, който се отразява изключително негативно на индустриалните потребители.

"Разработена е схема за финансови компенсации за бизнес потребителите за предстоящите зимни месеци. Такива ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза министър-председателят.

Според Янев ще се наложи още една актуализация на бюджета. Затова той се надявал следващият парламент да се занимае с тази тема.

Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият ресурс от тези компенсации ще бъдат от държавата и единственото особено е, че трябва да стане разплащането през държавния бюджет. Около 600 - 650 млн. лв. ще бъдат необходими за компенсация на небитовите потребите, заяви в отговор на въпрос финансовият министър Валери Белчев.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и намаляване на тежестта на цената за въглеродните емисии.

Третата мярка е, че Министерство на финансите съвместно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да разработи механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да създаде гъвкав пазар.

Заедно с дългосрочните мерки ще има и краткосрочни. БЕХ и енергийното министерство ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти, които директно да търгуват на борсата.

Предстои и засилване на регулаторния контрол на КЕВР. По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата на енергийната борса, в методиката за образуване на цената. Всички мерки се очакват да дадат успокояване и пазарът на електрическата енергия да бъде по-адекватен на всичко, което се случва около нас, надява се Стефан Янев.

Обмисля се и още един пакет от мерки за публичните предприятия, за които обаче служебното правителство все още не е готово.

Янев повдигна и въпроса дали не е време най-после да седнат на една маса специалисти от всеки род и вид, които претендират, че разбират от ядрена енергетика.

"Ние нямаме яснота дали искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Необходим е експертен разговор по условията на проекта на АЕЦ "Белене", който проект е докаран доникъде", каза той.

Янев подчерта и че няма никакво намерение да освобождава министъра на енергетиката Андрей Живков, защото той се справял със задачите си.

Comments