Потрошени стъкла и мизерия в центъра на Русе възмущават гражданите

Потрошени стъкла и мизерия в центъра на Русе възмущават гражданите

Русе

Регионални новини / Русе 20 Views 0

Потрошени стъкла и мизерия в центъра на Русе – тази гледка възмущава гражданите, които минават ежедневно покрай пустеещия павилион срещу заведението „Хепи“. Мястото се използва за вечерни сбирки както на младежи, така и от по-възрастни, а резултатът са камари от фасове, семки и боклуци, които няма кой да разчисти.

Отговорността за състоянието на павилиона е на наемателя, който е участвал на търг към общината и именно той трябва да се грижи за обекта и територията около него, обясниха от администрацията. Проблемът е, че наемателят е напуснал и павилионът не работи от доста време. Трудно е да се намери нов наемател, тъй като мястото се намира на площада, който е със статут на групов паметник на културата.

Павилионът има разрешение единствено за продажба на цигари, вестници и печатни издания, без храни и напитки. Тъй като това не е търговия, която в момента би могла да носи съществена печалба, обектът пустее и загрозява целия площад. Още по-фрапиращо е, че се намира до шадравани и паметници на културата от национално значение.

От общината обясниха, че договорът с наемателя е изтекъл в края на 2020 г. и, въпреки че обектът не е функционирал, собствениците му редовно са си плащали дължимите такси. След изтичането на срока на договора, те са длъжни да освободят терена и да махнат павилиона, но практиката показва, че това не се е случвало досега.

Община Русе отдава под наем единствено мястото, което е общинска собственост. Всеки нов наемател има грижата да постави свой обект, който да отговаря на одобрени и съгласувани критерии по определена схема и с определени изисквания. Обикновено до провеждането на нов търг и определяне на нов наемател, въпросният обект си стои и впоследствие старият собственик предлага на новия да го закупи и му предава павилиона. За времето, през което няма сключен договор, старият собственик дължи неустойки за това, че негова собственост е на общински терен.

От общината са извършили оглед на мястото, след което е започната процедура за насрочване на нов търг. Предложението ще бъде внесено за разглеждане на сесия на Общинския съвет през април. Очаква се междувременно мизерията да бъде разчистена по разпореждане на кмета, за да не загрозява повече красивия русенски площад.

Материалът Потрошени стъкла и мизерия в центъра на Русе възмущават гражданите е публикуван за пръв път на Русе Медиа.

Comments