Отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина въпреки БСП и ГЕРБ 

Отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина въпреки БСП и ГЕРБ 

Политика

България / Политика 22 Views 0

Ограниченията за гласуване в чужбина отпаднаха с приемането на второ четене на промени в Изборния кодекс. Това се случи с разлика само от два гласа, като депутатите от БСП и ГЕРБ се въздържаха.

Народният представител от левицата Велизар Енчев се изказа срещу отпадането за ограничението на откриване нa секции, тъй като Ердоган щял да стане брокер в българския парламент.

Така на следващите избори секции извън страната, извън посолствата и консулствата, ще се откриват, ако има не по-малко от 40 избиратели, подали заявления, както и там, където е имало секция с гласували не по-малко от 100 избиратели на избори в последните 5 години. Отпадна ограничението за откриване на до 35 секции в страни извън ЕС. При избори за Европейски парламент секции ще има само в страни от ЕС.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес ще може да се подава през онлайн форма, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Така всеки ще може лесно и за минути да заяви, че ще гласува там, където живее, а не там, където е по лична карта. Предложението е на Демократична България.

Преди това в ГЕРБ успяха да се организират и да осуетят отмяната на друг текст от закона, който не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства. Това стана след прегласуване. Следващият приет текст обаче го обезсилва.

“Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес - концертите с възрожденски песни за примамка ли бяха?", каза депутатът от БСП Велизар Енчев по време на дебата. Според Енчев, това предложение обслужва ДПС, “то връща Република Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент”. Енчев се обърна към депутатите от "Има такъв народ" и ги попита дали съзнават какво ще подкрепят и не се ли срамуват.

Отговори му Тошко Йорданов, който прогнозира, че при гласуването на този текст, за секциите извън страната, ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП. Той заяви, че всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ, Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват.

Манол Пейков от Демократична България припомни, че на изборите преди месец много българи във Великобритания и САЩ не можаха да гласуват, а някои от тях пътуваха хиляди километри. Той припомни още на депутатите от БСП, че българите в чужбина са най-големият инвеститор.

"Имам усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой етнос е по-малко български граждани и кой по-малко. Всички са български граждани. Обсъждайте граждански права, а не етноси. Това, че на някой не му харесва политиката на Ердоган, е лично мнение, не е български въпрос”, заяви и Арман Бабикян ("Изправи се!").

"Срам ме е от вас. Това не е политически дебат, в него няма място за дискриминация. Това е срамен дебат", каза и Мика Зайкова ("Има такъв народ").

“Емиграцията е резултат от лошото управление, много хора не искат да живеят и искат да се върнат. Всички говорим как ще върнем българите от чужбина. Два милиона емигранти, ако се върнат, има ли къде да работят? Не. Българите, живеещи в чужбина, имат право да определят как се управлява държавата. Давайки им право да решават как да се управлява България, им даваме право да се върнат”, заяви Димитър Найденов от Демократична България.

Любен Дилов (ГЕРБ) го репликира, че слава богу, че българската държава не създава работни места, защото, когато държавата е правила това, е ограничавала и емиграцията.

Вежди Рашидов каза, че от хубавото никой няма да се върне и неговите внучки нямало да се върнат, защото животът там бил по-хубав и подреден. Рашидов бе единственият от ГЕРБ, който се изказа, че българите в Турция имат право да гласуват и не е хубаво българските граждани да се делят.

Comments