Отпада попълването на заявление за начален достъп в портала на НАП

Отпада попълването на заявление за начален достъп в портала на НАП

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 39 Views 0

Отпада попълването на заявление за начален достъп в портала на НАП. Това стана ясно от брифинг за представянето на подобрените електронни услуги на Националната агенция за приходите.

Проектът е "Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи" и струва над 2,5 млн. лв., от които около 2,1 млн. лв. европейско финансиране и над 386 хил. лв. национално съфинансиране. Периодът за изпълнение бе от юни 2017 г. до края на 2020 г.

Промяната между текущия и новия портал ще бъде поетапна. Активните потребители на НАП са около милион.

"След проекта има изцяло нова платформа на НАП, електронни услуги с възможност на потребителите да управляват достъпите си. Има интеграция със съществуващата система на Агенция "Пътно управление". Има и изграден механизъм и достъп до служителите на НАП с други държавни и публични органи", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Ще отпадне попълването на заявлението за начален достъп в портала на НАП", каза директорът на IT дирекцията на НАП Малина Панайотова. Тя обясни, че когато някой има електронен подпис и влиза за първи път в портала, подава заявление, в което посочва кои услуги иска да ползва. Ако той ще ги ползва, ползването на услугите се осигурява автоматично, но ако трябва да се упълномощи някой, физически трябваше да се отиде до НАП. Тази стъпка с физическото ходене до НАП отпада, разясни Панайотова.

Досега изтичането на електронния подпис също бе съпроводено с ходене до офис на НАП. Сега и това няма да е необходимо.

Всички услуги, съществуващи до момента, ще продължат да действат. Целта е те да се разделят за физически и за юридически лица и да се ползват по-лесно от потребителите. Тези за физическите лица ще могат да се използват и да бъдат по-интерактивни. Добавят се и лесни въпроси и отговори към декларацията, за да може по-лесно да се подаде тя.  

"Разликата между текущия и новия портал на НАП е да се улесни получаването на достъп до услуги на лицата. Въвежда се "директен достъп до услугите". Тогава лицата (физическите - б.р.) получават услугите си, без да им е необходимо да подават каквито и да е било документи, удостоверяващи, че искат да ползват електронните услуги на НАП", заяви Алина Бошнакова от НАП.

Бошнакова добави, че е добавена и нова услуга, която позволява задълженото лице да предостави/упълномощи своите представители чрез подаването на известие за упълномощаване. С него се инициира упълномощаването от името на задълженото лице, каза още тя.

Подготвя се и изцяло нова интернет страница на НАП, която съдържа цялото останало съдържание, различно от електронните услуги. 

През годината от НАП заявиха, че работят по изцяло нов вид на портала, през който можем да използваме електронните услуги на приходната агенция.

Още преди началото на пандемията от НАП отчитаха тенденция на завишен интерес към електронните услуги, т.е. подаване на декларации, плащането им и различен вид справки.

В средата на миналата година НАП стана обект на хакерска атака, при която бе достъпна лична информация за милиони данъкоплатци и тя можеше да бъде проверена свободно в интернет.

Comments