Отлично представяне на студентите спортисти на Русенския университет на Летните университетски спортни игри в Кранево

Отлично представяне на студентите спортисти на Русенския университет на Летните университетски спортни игри в Кранево

Русе

Регионални новини / Русе 49 Views 0

През месец септември в Кранево се проведоха 9-те Летни университетски спортни игри, организирани от Асоциацията за университетски спорт „Академик“. В спортната надпревара по осемте вида спорт, в условията на въведеното в страната извънредно санитарно положение, участваха над 350 студенти. Русенският университет също редуцира броя на своите участници и изпрати свои представители в състезанията по плуване, волейбол (мъже и жени), баскетбол 3×3 мъже и комбинираната десет постова щафета. Рекапитулацията на постигнатите резултати е повече от респектираща – завоювани са 6 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал и са постигнати 5 призови класирания.

Най-голям принос в постигнатите върхови резултати отново имат плувците в лицето на Берна Чавдарова и Богомил Яковчев – спортисти на Русенския университет за 2020 г. В отбора по плуване се включиха още Елица Костадинова и Георги Кръстев. Берна Чавдарова завоюва общо 4 златни медала в плувните дисциплини 100 м бруст, 100 м гръб, 100 м свободен стил и 200 м съчетано плуване. Богомил стана шампион на 50 м гръб и завоюва сребърен медал на 100 м гръб. Сребърни медали завоюваха Георги Кръстев на 50 м свободен стил и щафетите на 4×50 м свободен стил и 4×50 м съчетано плуване. Призови четвърти места постигнаха още Елица Костадинова на 50 м свободен стил и Георги Кръстев на 50 м бътерфлай.

Давид Димитров и Християн Цонев успяха да постигнат много добро класиране в турнира по плажен волейбол. Въпреки силната конкуренция двойката завоюва последователни победи на отборите на Лесотехническия университет и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а в срещата за бронзовите медали се наложиха безапелационно над отбора на Тракийския университет. В надпреварата при жените волейболистките на русенското висше училище Стефани Николова, Мая Чалъкова и Патрисия Петрова заеха призовото 4-то място в конкуренция с участвалите в турнира 11 университетски отбора.

Мъжкият отбор по баскетбол във формата 3×3 направи леко отстъпление от нивото, на което се представя традиционно – участие във финалната четворка. След изключително оспорвани срещи, завършващи с минимални разлики в резултата, отборът завоюва призовото 6-то място, което от всички състезатели и ръководители на отбора се прие като неуспех. Поставянето на високи цели е добра предпоставка за постигане на нови успехи от баскетболния отбор на Русенския университет, който традиционно радва с върхови класирания в студентските шампионати, игри и национални първенства.

По традиция Летните университетски спортни игри завършват с комбинираната десет постова щафета, която е съпътствана с голямо напрежение и предизвиква много положителни емоции. Студентите спортисти на Русенския университет се представиха много добре и в тази трудна спортна надпревара – завоювано бе призовото 5-то място в оспорвана битка с останалите 11 отбора.

Съществен принос в постигнатите успехи има и ст. пр. д-р Валери Йорданов, настоящ ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“. Той добави още един златен медал към богатата спортна колекция на Русенския университет от 9-те Летни университетски спортни игри Кранево 2020, завоювайки шампионската титла в турнира по плажен тенис за преподаватели.

Материалът Отлично представяне на студентите спортисти на Русенския университет на Летните университетски спортни игри в Кранево е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments