Опозицията ще сформира правителство след оставката на премиера на Естония

Опозицията ще сформира правителство след оставката на премиера на Естония

Новини

Свят / Новини 22 Views 0

Естонският президент Керсти Калюлайд вчера връчи на лидерката на опозиционната дясноцентристка Партия на реформите Кая Калас мандат за сформиране на следващото естонско правителство след като премиерът Юри Ратас подаде оставка заради разследване на корупционен скандал с отпускане на държавен кредит за строителен проект, както съобщихме вчера.

Калас, чиято партия спечели изборите през 2019 г., но остана в опозиция в резултат на политическите маневри на Ратас, ще се нуждае от подкрепа в парламента за номинацията си.

След 14-часово заседание центристката партия прие предложението на Партията на реформите да сформира правителство с две партии вчера вечерта. Стана ясно, че Кая Калас ще ръководи правителството като премиер.

Тя обясни, че новото правителство и коалиционното споразумение ще бъдат обработени възможно най-бързо, като се има предвид тежката борба на страната с коронавируса. Това означава, че коалицията ще бъде сформирана на равни основания и няма да се правят опити за постигане на споразумение по чувствителни теми и окончателни формулировки.

От центристката партия заявиха, че чувствителните теми ще бъдат обсъдени след време, като например реформата в образователната система, която разединява мненията на двете партии.

Comments