Няма да се купува Спутник V, реши парламентът

Няма да се купува Спутник V, реши парламентът

Политика

България / Политика 33 Views 0

След спор за геополитика и дали ваксината Спутник V е най-добрата или не, парламентът не одобри предложението на БСП правителството да купи руски ваксини. Вместо това парламентът възложи на правителството “да предприеме всички необходими действия за провеждане на своевременни консултации с ЕК с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията, които са получили разрешение в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство.”

БСП щяло да осигури вскякави ваксини, като спечели изборите

“Едно от първите неща, които ще направим, когато българите ни гласуват доверие, е да предприемем стъпки да осигурим свободен достъп до всякакви ваксини”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че БСП са направили предложението, защото “правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план”.

“Правителството плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и правителството отмени този план. Правителството определи зелени коридори, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма," каза още Нинова. Тя добави, че втората причина е, че БСП искат да осигурят свободен избор на българските граждани от всички възможности за ваксина.

Според Нинова, не е проблем, че това противоречи на българския закон за лекарствата, защото управляващите са сменяли “закони по два пъти за 24 часа”. Срещу аргумента на ГЕРБ, че не могат да направят нищо без европейските органи, Нинова каза: "Никой не ви го забранява" и даде пример с Чехия, Унгария, Словакия и Австрия. “Вярно ли е, че представител на ГЕРБ в ЕП е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, за които България се договори, плати и внесе и чака още", намекна нещо във вид на въпрос Нинова.

ГЕРБ: Всички започнали с руски ваксини минаха на китайски

Всички, които са започнали да се ваксинират с руска ваксина, са минали на китайска поради липса на доставки, каза в отговор Христо Гаджев от ГЕРБ. Той добави, че би се радвал руската ваксина да бъде одобрена и внесена в България, тъй като хиляди българи ще се ваксинират с нея. “Проблемът е само с възможността за доставки", каза Гаджев. Той добави, че самият Орбан се ваксинира с китайски ваксини, тъй като след първия внос на руски ваксини, доставките спряха. Той добави, че в Сърбия, друга страна която се ваксинираше със "Спутник 5", беше прекратена ваксинацията пак поради липса на доставки. “Продължават с китайска ваксина. Вие не искате китайска ваксина. Очевидно тези, които са започнали с руска, са минали на китайска. Ако може да цитирам самия директор на Руския фонд за преки инвестиции, който отговаря за износа на тази ваксина, каза: "Европа може да получи 50 млн. дози, просто преди юни нямаме капацитет да ги произведем", допълни още Христо Гаджев.

"Не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех. Това откриване на предизборната ви кампания тук, ще покаже на българските граждани, че всъщност формално демонстрирате загриженост за тяхното здраве, а реално лобирате за една единствена ваксина - "Спутник"", каза по време на дебатите председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова.

Днес беше последното работно заседание на този парламент и първият ден на предизборната кампания за следващия парламент. Всички изказали се са кандидати за депутати. 

Comments