Ноам Чомски: Кризата с COVID-19 е провал за мегаломана Тръмп и за неолиберализма

Ноам Чомски: Кризата с COVID-19 е провал за мегаломана Тръмп и за неолиберализма

Коментари

Мнения / Коментари 109 Views 0

САЩ действат хаотично и нямат федерален план за борба с пандемията от коронавирус, заяви в интервю за Франс прес американският лингвист и философ Ноам Чомски.

Няма единно ръководство. Хаотично е. Президентството, Белият дом, е в ръцете на социопатичен мегаломан, който не се интересува от нищо, освен от собствената си власт и от шансовете си да победи на предстоящите избори. Той не се интересува какво ще се случи със страната, със света. Самият президент заяви, че това не е негова работа. Казва, че федералното правителство не може да направи нищо. За него нищо не е от значение, освен личната му власт и печалба. Има 90 000 смъртни случая и ще има много повече. Няма координиран план, каза Чомски.

Според него Тръмп е "демонтирал цялата машина за предотвратяване на пандемията" - с орязването на парите за Центъра за контрол и превенция на заболяванията и отменянето на съвместните програми с китайските учени за идентифицирането на потенциални вируси. 

Американското общество е приватизирано, то е много богато, с огромни предимства - много повече от която и да е друга държава - но задушено от частния контрол. То няма универсална система за здравеопазване. Всъщност, ето това е тоталната неолиберална система, заяви 91-годишният интелектуалец.

Европа в много отношения е по-зле, защото програмите за строги икономии само усилват опасността. По-зле е и заради тежката атака срещу демокрацията, пренасочването на решенията към Брюксел. Така че Европа има своите проблеми, но поне има остатъците от някаква социалдемократическа структура, която осигурява известна подкрепа, а това липсва в САЩ, отбелязва Ноам Чомски.

През април 2020 г. той даде интервю и за агенфия ЕФЕ, в което повтори тезата си, че кризата с COVID-19 е "поредният колосален провал на неолибералната версия на капитализма" и за "социопатичните палячовци" в американското правителство.

Comments