Награждават шефа на българо-македонската комисия с Орден 'Стара планина'

Политика

България / Политика 14 Views 0

Правителството предлага проф. Ангел Димитров да бъде награден с Орден "Стара планина" без лента - първа степен, за заслугите му в развитието на отношенията на България с държави от Западните Балкани и приноса му за защитата на българските национални интереси.

Димитров е роден на 11 ноември 1945 г. в София. Завършва магистратура по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1970 г., след което работи в БАН.

В периода 1992-1993 г. е генерален консул на България в Скопие. През 1994 г. става първият извънреден и пълномощен посланик на България в тогавашна Македония. На поста е до 2001 г. 

От 2012 г. до 2016 г. е извънреден и пълномощен посланик в Сърбия.

От май 2018 г. е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, сформирана в съответствие с подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и тогавашната Македония.

Приносът му за развитието на отношенията със страните от Западните Балкани и най-вече на двустранните отношения между България и Северна Македония, е безспорен и широко известен, добавят от МС. 

Comments