Над 400 служители на МВР в Русенско са ангажирани с изборите през уикенда

Над 400 служители на МВР в Русенско са ангажирани с изборите през уикенда

Русе

Регионални новини / Русе 37 Views 0

Областната дирекция на МВР в Русе е създала организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона в периода на подготовката и провеждането на Парламентарните избори на 4 април 2021 година, съобщиха от полицията.

В ОДМВР – Русе е сформиран и работи Оперативен щаб, който ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове.

Полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили проверки на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Предоставени са указания и са извършени инструктажи за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

На 3 и 4 април над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция ще имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори ще са близо 350 броя (в това число са традиционните стационарни СИК; подвижните секции, осигуряващи вота на трудноподвижни лица; подвижни секции за гласуване на карантинираните лица; стационарните в лечебните заведения и отделно такива в ковид отделенията; в домове и институции за социални услуги; др.), а останалите служители и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване, изборните книжа и специализираните устройства за електронно машинно гласуване ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции от СИК, от 18:00 часа в събота и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден – неделя, а след това е създадена организация за обезпечаване на съответните комисии до предаване на протоколите  в РИК, а впоследствие и до ЦИК.

НАПОМНЯМЕ!

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.
По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.
Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.
В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта.

***

ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ ПРИ СДВР И ОДМВР ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ ПРИТЕЖАВАТ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ, ДА УПРАЖНЯТ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА НС.

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа; гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа

***
До 05.04.2021 г. в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

The post Над 400 служители на МВР в Русенско са ангажирани с изборите през уикенда first appeared on Русе Медиа.

Comments