МЗ даде на комисията Цацаров документите по сигнала за натиск на Жени Начева върху Бул Био

МЗ даде на комисията Цацаров документите по сигнала за натиск на Жени Начева върху Бул Био

Криминално

България / Криминално 164 Views 0

Здравното министерство предостави на Антикорупционната комисия документите във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ".

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био" през 2018 г., в качеството си на зам.-министър, Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество за 40 000 лв.

Сигнал за оказания натиск е подаден в КПКОНПИ, като председателят на комисията Сотир Цацаров изиска от МЗ оригинали на документите по случая. Те са му били предоставени. Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ" обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма, съобщават от комисията.

Инспекторатът на МЗ извърши проверка и за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. Констатирано беше, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ. Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения, напомнят от КПКОНПИ.

Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма. Всички тези действия на тогавашното ръководство на МЗ, както и издаването на фактури и извършването на авансови плащания, са се случвали в рамките на 1-2 дни. Докладът от тази проверка е изпратен до прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване. Отделно от това информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.

По-рано днес стана ясно, че и Антикорупционният фонд е сигнализирал прокуратурата за нередности при закупуване на китайски лекарства и незаконното им разпределение към болничните заведения в страната.

Comments