МВФ прогнозира ръст на световната икономика до 5.9%

МВФ прогнозира ръст на световната икономика до 5.9%

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 28 Views 0

В доклада си "Световни икономически перспективи", публикуван днес, Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растеж до 5.9 % на световната икономика. Това е с 0, 1 пункт по-малко от прогнозата му през юли, предаде БТА. 

За България, тази година, МФВ очаква икономиката ни да нарастне до 4.5 %, след  като през 2020 г. беше отчетен спад от 4.2 %. Също така инфлацията ще се учеличи до 2.1 %. Догодина се прогнозира, че тя ще се забави до 1.9%.

Нивото на безработицата у нас ще остане стабилно на равнище от 5,2 % през 2021 година и ще се понижи до 4,7 % през 2022 година, показва още докладът на МВФ. 

За САЩ, най-голямата икономика в света, организацията предвижда темп от 6 процента за тази година, което е с 1 пункт под 7-те процента, очаквани през юли, както и 5,2 процента през 2022 година.

МВФ очаква развитите икономики като цяло да отчетат темп на растеж от 5,2 процента за 2021-а, а развиващите се страни с ниски доходи - едва 3 процента.
"Опасното разминаване в икономическите перспективи в отделните страни остава основно безпокойство", предупреждават експертите на вашингтонската институция.

Фондът очаква до 2022 година общата продукция от развитите икономики да компенсира загубите, понесени по време на пандемията, и до 2024 година да изпревари предпандемичната траектория на растеж.

МВФ предупреждава обаче, че в страните с нововъзникващи пазари и в развиващите се държави, без Китай, БВП ще остане с около 5,5 на сто под прогнозираното ниво преди пандемията да настъпи през март миналата година. Това представлява сериозна заплаха за жизнения стандарт в тези страни, посочват от институцията.

МВФ приписва това икономическо разминаване на значителните различия в достъпа до ваксини между богатите и страните с ниски доходи. От Фонда отбелязват, че перспективите за по-бедните държави са "значително помрачени", отразявайки скока на заразените с варианта Делта, който е увеличил броя на смъртните случаи в световен мащаб до близо 5 милиона.

И докато близо 60 на сто от населението в развитите икономики е напълно ваксинирано, то в по-бедните страни този дял е едва 4 на сто.

Освен с изоставащите темпове на ваксинация, по-бедните държави се сблъскват и с насрещното влияние на скока на инфлацията. Цените на храните се покачват най-много в страните с ниски доходи, изтъкват от МВФ.

Прогнозата за растежа в еврозоната за 2021 година е преразгледана възходящо до 5 процента в сравнение с 4,6 процента в юлския доклад. За догодина е заложен темп от 4,3 процента.

Оценката за Франция за текущата година е подобрена с 0,5 пункта до 6,3 процента, а за Италия - с 0,9 пункта до 5,8 процента.

В Китай МФВ предвижда 8-процентов ръст на икономиката до края на годината или с 0,1 пункт под предишната прогноза.

Comments