МВФ: Кристалина Георгиева остава на своя пост, имаме ѝ доверие

МВФ: Кристалина Георгиева остава на своя пост, имаме ѝ доверие

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 22 Views 0

Управителният съвет на Международния валутен фонд потвърждава пълното си доверие за управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева и способността ѝ да продължи да изпълнява задълженията си. Бордът се доверява на ангажимента на управляващия директор да поддържа най-високи стандарти на управление и почтеност в МВФ. 

Това се посочва в официално изявление на Борда на МВФ след заключителната среща по обвиненията срещу Кристалина Георгиева. 

Управителният съвет смята, че информацията не доказва категорично, че тя е действала неправилно по отношение на класацията "Да правиш бизнес" през 2018-а в полза на Китай, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка.

Планира се среща на Управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс. 

Георгиева благодари на Управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщават Франс прес и БТА. 

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора WilmerHale е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат "активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията", предоставяна от институцията се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на Фонда.

Comments