Маркет линкс: Партията на Слави Трифонов дели трето място с ДПС при вот сега

Маркет линкс: Партията на Слави Трифонов дели трето място с ДПС при вот сега

Коментари

Мнения / Коментари 77 Views 0

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" получава 8% подкрепа и се изравнява с ДПС при избори сега. Двете формации си делят третото място след ГЕРБ с 28% и БСП с 21 на сто. 

Това сочи изследване "Маркет линкс", проведено съвместно с bTV и представено от социолога Добромир Живков. Проучването е направено сред 995 лица в периода 27 май - 3 юни чрез пряко интервю и онлайн анкета. 

Демократична България би събрала 7% подкрепа, а ВМРО - 3 на сто. Седем процента от българите ще гласуват за друга партия, а 18 на сто още не знаят за кого ще пуснат бюлетина, ако има вот сега. 

 

Според Добромир Живков, нагласите на хората у нас се променят в позитивна посока, но все още не достигат нивата на оптимизъм за развитието на държавата от края на миналата година. 

Що се отнася до това как се развива материалното състояние на домакинствата, там се наблюдава голяма промяна в нагласите на хората. 52% твърдят, че са негативно настроени, докато 39% - позитивно. Според социолога Живков, тежката икономическа ситуация заради коронакризата е причина за негативните нагласи. 

Увеличава се обаче доверието в институциите с между 5 и 7 процента. Дори към Народното събрание, което което винаги е много най-нисък рейтинг в обществото, е с увеличено доверие. Провителството и прокуратурата пък се ползват с почти равно доверие сред българите - съответно 28 и 26 процента. Недоверието в кабинета на Бойко Борисов обаче е по-високо  - 55 на сто, към държавното обвинение то е 48%. 

Comments