Лукашенко продължава да арестува стотици протестиращи всеки ден

Лукашенко продължава да арестува стотици протестиращи всеки ден

Новини

Свят / Новини 90 Views 0

За десетки арести в неделния ден съобщават малкото независими медии в Беларус. Арести имаше дори в мол „Галерия“, съобщи порталът tut.by

Около 140 души са арестувания вчера в Беларус, като 99 са в Минск, според официална информация. Повечето от арестуваните вчера са жени по време на петия пореден "Марш на жените".

Този път демонстрацията беше в знак на протест срещу задържането на последната от триото лидерки на опозицията. 38-годишната Колесникова стана ключова опозиционна фигура, след като други опозиционери бяха затворени или изгонени от страната, включително Светлана Тихановска, която бе опонент на Александър Лукашенко на президентските избори през август. Според протестиращите резултата от вота е фалшифициран в полза на Лукашенко, а избягалата в Литва Тихановска е истинският победител.

Доскоро ожесточените арести бяха насочени предимно към мъжете.

Тази неделя вечерта се очаква нов голям протест, а анализаторите прогнозират и нови репресии. Причината е, че президентът Александър Лукашенко заминава за Москва. И се надява да убеди колегата си Владимир Путин, че контролира кризата у дома.

Comments