Литературният фестивал на Русе започва в Световния ден на музиката

Литературният фестивал на Русе започва в Световния ден на музиката

Русе

Регионални новини / Русе 43 Views 0

В условията на „новото нормално“ МД “Елиас Канети“ разположи фестивалните събития между 1-ви и 16-ти октомври. Това е 13-та му година и, както обикновено, той събира писатели, поети, музиканти и артисти от България и Европа. Словото, което говори, разказва, предизвиква емоции на противоположни полюси, съгласия и несъгласия, е подчинено на мотото „Възможни светове“. Публиката ще влезе в тях с театър, музика и, естествено, с литературни четения. За да върви „в крак“ с новите тенденции в прозата и нейната естествена симбиоза с други изкуства.

Фестивалът започва с театър. Четирима независими артисти го откриват на 1-ви октомври със своя прочит на „Каспар“. Текстовете са на Нобеловия лауреат за литература Петер Хандке. В следващите дни& предстои задочна среща между този спорен за мнозина австриец& и& писателката Олга Токарчук, също с Нобелова награда за литература. Полският културен институт представя 3 книги на своята сънародничка, както и изложба „Съкровищата на Краков“. В деня, когато Германия празнува 30 години от Обединението, гости на Фестивала със свои книги ще бъдат двама „нови германци“, родени: Николина Скендерия в Хърватска, а Томас Перле в Румъния. Златко Енев – един българин, също избрал отдавна живота в Германия, написва „Възхвала на Ханс Аспергер“ с опит от първо лице. Родител на дете с този синдром, той ще разкаже на живо как човек решава да сподели толкова лични, при това безпощадно,преживявания. Русенски автори на поезия и проза работиха заедно със Сара Ренар за проекта Soundtrack Ruse 2020. Слово и музика в една балканска среща на 4-ти октомври. Сара е хърватката, която тази година спечели стипендията на МД“Елиас Канети“, финансирана от Конференцията на дунавските ректори. Ще има също „Анализ на (не)възможните светове на киното“ с представяне на& книгата „Филмова психоанализа“, прожекция на филма „Паразит“ и среща с Андреас и Вивиан Хамбургер – двамата „виновници“ за един цял фестивален ден. Неслучайно на финала е срещата със Здравка Евтимова.

Това е само едно кратко прелитане по събитията на „Възможни светове“. На сайта на МД“Елиас Канети“ ще намерите цялата програма, както и подробна информация за минали и предстоящи събития.

сн. Архив

Материалът Литературният фестивал на Русе започва в Световния ден на музиката е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments