Кьовеши лично обясни на ВСС как се избират европейски делегирани прокурори от България

Кьовеши лично обясни на ВСС как се избират европейски делегирани прокурори от България

Криминално

България / Криминално 44 Views 0

Лаура Кьовеши е приела поканата на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и е участвала в онлайн работна среща, посветена на процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

На срещата са присъствали и двамата заместници на европейския главен прокурор - Данило Чекарели и Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура - Теодора Георгиева.

Лаура Кьовеши е пояснила, че назначаването на европейски делегиран прокурор е прерогатив на Колегиума на Европейската прокуратура и че Европейската прокуратура извършва задълбочена оценка на критериите за допустимост и съответния професионален опит и квалификация на кандидатите, определени от националните органи.

Объдени са и "особеностите на българската съдебна система и по-специално специфичната роля и правомощия на следователите, както и разделението на компетенциите между районните и окръжните прокуратури", съобщават от пресцентъра на ВСС. 

Лаура Кьовеши е уверила, че предоставените документи ще бъдат внимателно и обективно разгледани.

В Европейската прокуратура е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите.

Тази работна група подпомага Кьовеши при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и разполага с възможността да покани кандидатите за интервю.

Comments